Elfstedentocht zonder klunen

Met een Lexus RZ 300e door elf steden op één dag

De bladeren vallen van de bomen en dat betekent maar één ding: de winter staat voor de deur. Maar wordt het een winter met sneeuw en ijs en kans op een Elfstedentocht? De laatste tocht der tochten was op 4 januari 1997. De Elfstedentocht is dus allesbehalve vanzelfsprekend. Reden genoeg om hem per auto in alle luxe en comfort te rijden. We kiezen voor de nieuwe batterij-elektrische RZ 300e.

Lexus RZ 300e

Het comfort van een elektrische auto, verpakt in een stijlvolle jas die van alle kanten ‘Lexus’ uitstraalt. De Spindle Body, die de zandloper-vorm van het front omschrijft, is een doorontwikkeling van de Spindle Grille, die de modellen van Lexus al ruim tien jaar een zeer herkenbare uitstraling geven. Het maakt ook de RZ tot een krachtige en sportieve verschijning. De mix van sportiviteit en comfort gaat in het interieur verder, met mooie, luxe materialen en veel ruimte. Onze combinatie van Sonic Platinum metallic met Hazel Ultrasuede® bekleding maakt het helemaal af.

Volledig elektrisch

De RZ is volledig ontwikkeld als batterij-elektrische auto. Een vlotte high-end SUV die vooral is afgestemd op comfortabele ritten, iets dat extra benadrukt wordt door het geavanceerde onderstel en de zeer goede stoelen. Voorzien van een 71,4 kWh grote batterij bedraagt de WLTP-actieradius 429 km. Met een vermogen van 150 kW (204 pk) is er altijd kracht genoeg aanwezig voor een vlotte acceleratie. Liever een fermere duw in de rug? Dat kan met de 230 kW (313 pk) sterke RZ 450e, die in combinatie met Direct4-vierwielaandrijving in 5,6 seconden naar de 100 sprint.

Van start… bij de start

Onze tocht begint in Leeuwarden, waar van oudsher de Elfstedentocht begint. Bij het Visitor Centre aan het Heer Ivostraatje, op het plein met de beroemde scheve toren, staan de medewerkers ons uiterst vriendelijk te woord. Na alle informatie krijgen we de stempelkaart overhandigd. Bij iedere VVV is een stempel van de desbetreffende stad te halen, is deze dicht dan is er vaak een alternatieve locatie, zoals een café of winkel.

It giet oan!

Als we op tijd terug zijn is ons een heuse ‘Oarkonde’ - een oorkonde in het Fries – beloofd. Na dit warme onthaal lopen we naar de auto die onder dit plein in de parkeergarage staat. It giet oan! Al decennialang vindt de start plaats aan de Zwette, al schrijven de Friezen dat zelf met een S. We rijden met de RZ langs de startplaats en rijden direct door naar Sneek, de plek waar de schaatsers hun tweede stempel krijgen. Wij dus ook.

Tijdsdruk

De wederom ontzettend vriendelijke VVV-medewerkster drukt met genoegen een stempel op het geel-zwarte vlaggetje van de sfeervolle stad. We voelen de tijdsdruk alsof we échte sporters zijn en besluiten de koffie bij één van de gezellige terrassen over te slaan. Trek je een weekend uit voor de trip, zouden we Sneek zeker even inlopen.

IJlst - Sloten - Stavoren

Van Sneek rijden we naar IJlst, het stadje dat zich kenmerkt door de zogenaamde overtuinen. Veel bewoners hebben voor hun huis, aan de andere kant van de weg, grenzend aan het water, een gezellige tuin. In de zomer is het een gezellig samenzijn van bewoners. IJlst staat bekend om het prachtige hout(snij)werk. Ook het museum bij de prachtige molen die boomstammen tot planken zaagt is een bezoekje waard. Vanuit daar gaat de rit naar vestingstad Sloten. Misschien wel één van de meest karakteristieke stadjes van de route, met karakteristieke sloten door het gelijknamige stadje.

Stavoren

We rijden Stavoren binnen, waa het ‘vrouwtje van Stavoren’ al naar ons uitkijkt. De legende gaat dat ze in een huis met gouden vloeren en zilveren muren woonde maar nooit tevreden was en dat duidelijk kenbaar maakte. Toen haar ring in het water viel was de maat vol en werd ze hoogst onredelijk. De ring kwam terug maar het kwaad was al geschied. Haar acties kwamen haar duur te staan en ze verviel in de bedelstand. Ze nam Stavoren mee in haar armoede. Het beeld lijkt ons dus te willen vertellen: wees tevreden met wat je hebt.

Ongekend genoegen

Die tevredenheid is niet zo lastig als je onderweg bent met een Lexus RZ, zelfs het vrouwtje van Stavoren moet gelukkig zijn geworden in een Lexus. In alle stilte zoeven we van stadje naar stadje, waarbij het hooguit de formidabele Mark Levinson®-geluidsinstallatie is die de stilte doorbreekt. Met het rustig binnendoor rijden over de prachtige Friese wegen neemt de actieradius amper af terwijl de gereden kilometers lekker optellen. Het totale bereik neemt daardoor alleen maar toe. Wij rijden de route op een zeer rustige doordeweekse dag, het sombere weer zal ook niet voor extra dagtoerisme zorgen.

Hindeloopen - Workum

De lucht is dezelfde kleur grijs als onze Lexus, dat voor bijzondere, sinistere sfeer zorgt in de overwegend kleurrijke stadjes. De volgende stop is kunststadje Hindeloopen, waarbij we voor het eerst ruim uitzicht over het IJsselmeer hebben. Het prachtige reddingsboothuisje van het KNRM is een aandachtstrekker, met zijn prachtige blauwe kleur. Vergeet ook de prachtige bruggetjes niet. Het volgende stadje is Workum, waarbij we onder de indruk zijn van de prachtige Waag. Dit gebouw stamt uit 1650, de twee leeuwen op het wapen aan de gevel dienden ook ter inspiratie voor de fontein.

Bolsward - Franeker

Bolsward bestaat al sinds het begin van de jaartelling. Het is een ongelofelijk sfeervolle stad. Eén van de plekken waar je naartoe kunt is de Broerekerk, gekenmerkt door zijn glazen dak. Op 8 mei 1980 vond er een verschrikkelijke brand plaats, waarbij het dak en de toren verloren gingen. Architect Jelle de Jong plaatste in 2006 deze prachtige overkapping. Ervoor vind je de vleermuisfontein, als onderdeel van de ‘11fountains', komen we zo op terug. Hierna leidt de route naar Franeker, waar je aan de Eise Eisingastraat 3 het oudste, nog werkende planetarium ter wereld kunt vinden.

Harlingen - Dokkum

Harlingen is een artistieke stad. Het kenmerkt zich door prachtige pakhuizen, gevels en sfeervolle straatjes. De binnenstad is geweldig maar een bezoekje aan de havens mag niet ontbreken. We strijken neer bij Brouwdok, aan de Nieuwe Willemskade 8. Met uitzicht over het water geniet je hier van een drankje. Harlingen leent zich voor een bezoekje dat wat langer duurt. De elfde stad is Dokkum, een naar eigen zeggen nuchter en hip stadje.

Moe maar voldaan

Waar de schaatsers het tijdens de Elfstedentocht ongelofelijk zwaar hebben, komen wij met soepele ledematen weer aan in Leeuwarden. We konden de stoelkoeling inschakelen om ons iets meer te kunnen verplaatsen in de schaatsers, maar we kozen toch liever voor stoel- en stuurverwarming en stralingswarmte. Met warme handen nemen we onze welverdiende Oarkonde in ontvangst. Binnenkort maken we deze tocht nogmaals. Wat ons betreft met dezelfde auto en met dezelfde route langs de prachtige en historische Friese steden. We nemen er alleen één of twee dagen extra voor, want… dit leek wel op sport!

Elf fonteinen

In 2018 werden de elf cultuurhistorische steden op een nieuwe manier aan elkaar verbonden. Elf zeer uiteenlopende waterwerken van internationale kunstenaars kenmerken de steden. Onder de naam ‘11fountains’ zijn ze meer dan leuk om ook in iedere stad te bezoeken. Het gaat van klassieke cultuurschatten via abstracte waterwerken naar zeer bonte en hedendaagse fonteinen. We hoeven gelukkig niet te kiezen, maar werden erg enthousiast van de gezichten in Leeuwarden, de vleermuis in Bolsward en de twee leeuwen in Workum. Natuurlijk mag de reusachtige vis in Stavoren niet ontbreken. Het maakt de Elfstedentocht tot een ware speurtocht.

Informatie over de reis

De Elfstedentocht is het hele jaar door te rijden. Wel is een aantal VVV-kantoren van oktober tot april gesloten en is een stempel in die periode dus niet overal mogelijk. De medewerkers van de verschillende VVV’s die we bezochten waren zonder uitzondering ontzettend vriendelijk en gaven graag informatie over de route en de steden. In de winter zijn niet alle musea, molens en bezienswaardigheden geopend, kijk vooraf op de desbetreffende websites voor meer informatie.

 

Afstand: 214 kilometer
Rijtijd: 4 uur (exclusief stops)